Isabell Ek

En föreläsning av och om Isabell!

Isabell kom till Furuboda första gången 2008 på en sommarvecka med sol och bad. Efter det har det blivit många sommarveckor och även Nyårsexplosion som är ett nyårsfirande för unga med funktionsnedsättning.

På hösten 2011 började Isabell på en lång kurs och nu går hon sitt tredje läsår och sin sista termin på folkhögskolan i Allmän kurs Framtid.

Att se framåt
Planerna för framtiden har redan börjat ta form och Isabell vill väldigt gärna arbeta som föreläsare. Hennes första föreläsning handlar om henne liv. Hon har arbetat mycket med sin presentation, valt bilder och skrivit texter. Issa som hon också kallas vill berätta om sig själv och det finns mycket att berätta trots att hon endast är 26 år. Hennes livserfarenheter skiljer sig en hel del från de flesta ungdomars. Isabell är tvilling och föddes 1988  nästan 3 månader för tidigt. Hon har en CP-skada och vid tio års ålder gjorde hon en stor operation för att staga upp ryggraden som var kraftigt böjd av Skolios.

WP_20140122_009Att hålla ett föredrag
Det är dags för  Isabell att hålla sitt första föredrag om sig själv. I klassrummet har deltagare, assistenter, lärare och några speciellt inbjudna åhörare samlats. På väggen lyser en stor bild med en leende Isabell. Sedan följer många fina bilder på tvillingsystrarna, Isabell i sidenklänning klädd för studentbal på Riksgymnasiet i Kristianstad och i dykardräkt på djupt vatten.
Med både humor och allvar skildrar hon sitt liv som har varit fullt med svåra men också spännande, roliga och ovanliga händelser.

Men det är Isabell här och nu som gör det starkaste intrycket. Trots svårigheter som att få tillräckligt med assistanstimmar och avslag på ansökan om tillstånd för handikapparkering har hon en stark vilja att leva sitt liv efter sitt eget huvud.

Isabell ska göra praktik  under vårterminen på ett dagis i närheten och där vill hon  gärna anpassa sin historia och berätta för barnen om hur det var när hon var en liten dagistjej.

Allmän kurs framtid med hemteknisk profil, AKF med HTP så heter den kurs och profil som Isabell har valt att läsa på Furuboda folkhögskola. Att läsa allmänkurs med inriktning framtid är att försöka se framåt och planera för vad som ska hända efter skolavslutningen.

WP_20140122_003